CONTEXT varlığını genişletirken, Orta Doğu'da yapay zeka planları kızışıyor


CONTEXT varlığını genişletirken, Orta Doğu'da yapay zeka planları kızışıyor
business analytics it distribution it pricing market analysis market intelligence context it

CONTEXT varlığını genişletirken, Orta Doğu'da yapay zeka planları kızışıyor


Orta Doğu’da BT alanında çalışmak için heyecan verici bir dönem. Ramazan bir yıl daha bitmiş olabilir ama bölge hâlâ kurumsal faaliyetlerle dolup taşıyor. Dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, şu anda tüm konuşmalar yapay zekaya odaklanıyor; hem BAE hem de Suudi Arabistan, iddialı devlet olma planlarını gerçeğe dönüştürmeye kararlı.

Bölge, küresel BT kanalının giderek daha önemli bir parçası haline gelirken, CONTEXT, ilk Orta Doğu dağıtım panelimizin yakında hizmete girmesiyle kendi yatırımlarını yapmaya devam ediyor. Bu, bir şirket olarak büyümemizde ve kanal topluluğuna sağladığımız değerlerde heyecan verici yeni bir aşamaya geçişimizi işaret ediyor.

Yapay zeka geliştirmede yeni bir dönem

BAE yapay zeka yol haritasında daha da ileri gidiyor. Abu Dabi’deki İleri Teknoloji Araştırma Konseyi’nin (ATRC) hükümet tarafından finanse edilen uygulamalı araştırma kolu olan Teknoloji Yenilik Enstitüsü (TII), bu alandaki Ar–Ge çalışmaları için 300 milyon dolar sözü verdi. Bu destek Falcon Büyük Dil Modeli’nin (LLM) geliştirilmesini denetlemek için kar amacı gütmeyen Falcon Vakfı’na fon sağlayacak.

Model şimdiden etkileyici sonuçlar elde etti. En son versiyon olan Falcon 180B, geçtiğimiz Eylül ayında büyük beğeni toplayarak piyasaya sürüldü. Hugging Face Liderlik Sıralamasında Meta ve Google’ın sunduğu rakip teklifleri geride bıraktı ve daha iyi performans gösterdi; bu büyük bir başarı, küresel yapay zeka topluluğunun kesinlikle dikkatini çekti.

BAE, aşağıdaki nedenlerden dolayı yapay zeka alanında ciddi bir dünya lideri olma yolunda ilerlemeye devam edebilir:

  • Güce aç çiplerin ve sistemlerin çalışmaya devam etmek için ihtiyaç duyduğu bilgi işlem gücüne ve enerjiye sahip olmaları.
  • Devam eden petrol gelirleri sayesinde finansmana sahip olmaları.
  • Hastaneler ve devlet destekli endüstriler tarafından tutulan kayıtlar da dahil olmak üzere çok sayıda hassas veriye erişimin olması.

Bu özelliklerin tamamını tek bir yerde bulmak oldukça zordur. Örneğin birçok Batılı ülke, hükümet bütçe açıkları ve katı gizlilik rejimleriyle mücadele ediyor. Ancak BAE’de eksik olan şey üst düzeyde yetenek. Bu nedenle odak noktası açık kaynak olmaya devam ediyor. BAE’nin Yapay Zeka bakanı Omar Al Olama, uzaydaki en iyi bilim adamlarının, özel teşebbüsün ceplerini doldurmak yerine, insanların hayatlarını sonsuza dek değiştirme şansı olan bir proje için çalışmaya hevesli olma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanıyor.

BAE’deki AI çalışanlarının sayısı 2021 ile 2023 arasında dört katına çıkıp 120.000’e ulaşmasından stratejileri işe yarıyor gibi görünüyor. Ancak yine de zorluklar var. Ülke, orada çalışan elit yapay zeka araştırmacılarının sayısı bakımından hâlâ dünya çapında ilk altıda yer almıyor ve insan haklarıyla ilgili endişeler devam ediyor.

BAE aynı zamanda kendi evinden de yeni bir rekabetle karşı karşıya kalacak. Raporlara göre, Suudi Arabistan kendi yapay zeka hamlesini artırıyor ve vaat ettikleri finansman yakın komşusununkini gölgede bırakabilir. Riyad’ın, ABD’li risk sermayesi lideri Andreessen Horowitz ile ortaklık yaparak bu teknolojiye 40 milyar dolar ayırmaya hazır olduğu söyleniyor. Bu sadece BAE’nin çabalarını değil, aynı zamanda ABD’li risk sermayesi firmalarının tipik olarak topladığı meblağları da aşacaktır. Söylentiler Suudi planlarının 2024 yılının ikinci yarısında devreye gireceği yönünde.

Bölgedeki bilgi birikimimizi genişletiyoruz

Bu etkileyici ivme, CONTEXT’in bölgedeki varlığını ve öngörüsünü genişletmesinin nedenlerinden biridir. Kısa bir süre önce İstanbul’da, yapay zekadan sürdürülebilirliğe ve ülkenin ekonomik beklentilerine kadar her şeyi kapsayan, sektörden 70’in üzerinde katılımcıyı tarihi Hilton İstanbul Bosphorus’ta ağırlayan büyüleyici bir Kanal Forumu etkinliğine ev sahipliği yaptık.

CONTEXT, gelecekte ilk Ortadoğu dağıtım panelini duyurmaktan mutluluk duyuyor. Halihazırda bölgeden neredeyse bir düzine büyük oyuncudan veri alıyoruz ve her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Bu ay, katılımcı distribütörlerle paylaşılacak ilk beta raporlar bize hızla büyüyen bu BT kanalı pazarında eşi benzeri görülmemiş bir görünürlük sağlayacak.

CONTEXT’in girişimleri ve zirveden elde edilen bilgiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için CONTEXT Türkiye LinkedIn sayfasını ziyaret edin.


Recent posts


June highlights: CONTEXT’s weekly IT Industry Forum webinars